всички български онлайн-медии за обществени новини - под лупа
инсталирай приставката за Chrome

Основна цел на този проект е да информира и предупреждава при проблеми със собствеността и обективността на българските интернет-медии, публикуващи новини за обществени събития и личности.

Това е второ издание на проекта. Започнат през ноември 2013 като списък на анонимни сайтове за обществени новини, първото издание като сайт с подробна информация за всички български сайтове с обществени новини беше на 12 декември 2016. Фокус на първото издание бяха анонимните онлайн-медии.

Анонимни медииСпециално внимание е отделено на анонимните медии, защото да се формира обществено мнение без гражданите да знаят какви интереси стоят зад създаващите, подбиращите и редактиращите обществена информация, е прието за морално недопустимо от гледна точка на съвременните демократични цивилизационни ценности.

 • Критерий за анонимна медия за обществени новини: такава, която не показва на видимо и лесно намираемо за обикновения посетител място на самия уебсайт информация кой е собственик (фирма или имена на човек), или редактор на медията.
 • Собствеността трябва да е на естествено лесно намираемо и очаквано за читателите място - например, в страница или връзка от типа "за нас", "връзка с нас", "контакти" или "екип".
  От 99% от посетителите на сайта няма как да се очаква да познават известни само на технически специалисти технологии като "whois" (информация за "домейн" - интернет-името на сайта) за да могат да намерят фирма или лице, стоящи зад него. И дори в такъв случай, при много сайтове информацията за името на сайта е на техническия изпълнител или поддържащ, а не на реалния му собственик.
  Анонимни са и сайтове, посочили само телефон, емейл или физиески адрес - отново, читателят не получава от това информация за личността или органзиацията зад сайта.
 • Ако сте собственик на сайт и го намерите обявен за анонимен тук - просто сложете името на фирмата или вашето име (ако сте физическо лице собственик) на сайта си в някоя от посочените по-горе примерни стандартни връзки и пишете до Красимир Гаджоков (gadjokov@gmail.com). Абсолютно никакви други условия няма един сайт от този проект да бъде сменен в неанонимен.

Неетични (вредни) медии

Второто издание на проекта добавя допълнителна класификация по признаци (етикети) като "фалшиви новини", "клевети", "теории на конспирацията" и др. Класифицирането е по преценка на автора на проекта, но е обективно базирано на конкретна публикация: всеки признак/етикет е връзка към страница на медията, демонстрираща основанието за класифицирането.

 • Критерий за причисляване като "сензации" е медия, която публикува твърде много преувеличения, или внушаващи сензация без основание заглавие (особено редовно на главната страница на сайта.)
 • Причисляване като източник на фалшиви новини, клевети, теории на конспирацията, реч на омразата и други са направени дори ако медията е публикувала единични такива "новини" поради голямата обществена вреда: спечелвайки доверието с отразяващите реалността новини, такава медия подвежда читателите да се доверят и на нарушаващите елементарните очаквания за обективност проблемни "новини".

Изключени от обхвата на проекта са:

 • уебсайтове на национални телевизионни канали или радиостанции
 • тясно специализирани в конкретна, несвързана с предимно с обществени-политически новини област - като здраве, медицина, спорт, изкуства, технологии, наука, окултност, пътешествия, забавления, хоби, необясними явления
 • лични блогове с изрично заявени собственици и автори
 • сайтове на държавни институции и техни подразделения
 • сайтове на фирми и организации и техните подразделения (освен ако публикуват обществени новини - тогава са включени)
 • "под"-сайтове на големи (национални) новинарски сайтове, ориентирани към конкретно населено място
Голяма част от информацията е събрана автоматично, но е проверена и ръчно. Възможно е да съдържа някои - категорично неумишлени - грешки. Извинявам се предварително за сгрешена информация. При посочване на конкретни и обективно проверими грешки, ще отразявам поправките по най-бърз начин.

Благодарности на всички, които допринесоха за пълнотата на проекта с посочване на необхванати допреди издания. Специални благодарности на Константин Павлов (Комитата) за предоставяне на значителна част от първоначалния списък медии. Благодарност на Венелин Грозев, Капка Попова и Александър Кирилов, които периодично посочват нови, липсващи в проекта сайтове, или обновена информация.


Проектът е реализиран изключително в обществена полза, изцяло по идея и изпълнение с доброволен и безвъзмезден труд в личното свободно време от Красимир Гаджоков.
Информацията от този сайт може да бъде ползвана свободно и безплатно при условия да бъде цитирани името на автора и уеб-адреса на този проект .
Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License