Българските онлайн-медии за обществени новини - под лупа
инсталирай приставката за браузър

Основна цел на този проект е да информира и предупреждава при проблеми със собствеността и обективността на българските интернет-медии, публикуващи новини за обществени събития и личности.

Започнах проекта през ноември 2013 като обикновен списък на анонимни сайтове за обществени новини. Първото издание - като уебсайт с подробна информация за 350 български сайтове с обществени новини беше на 12 декември 2016. Това издание показваше кои сайтове за обществени новини са анонимните.

Анонимни медииСпециално внимание е отделено на анонимните медии, защото да се формира обществено мнение без гражданите да знаят какви интереси стоят зад създаващите, подбиращите и редактиращите обществена информация, е прието за морално недопустимо от гледна точка на съвременните демократични цивилизационни ценности.

 • Критерий за анонимна медия за обществени новини: такава, която не показва на видимо и лесно намираемо за обикновения посетител място на самия уебсайт информация кой е собственик (фирма или имена на човек), или редактор на медията.
 • Собствеността трябва да е на естествено лесно намираемо и очаквано за читателите място - например, в страница или връзка от типа "за нас", "връзка с нас", "контакти" или "екип".
  От 99% от посетителите на сайта няма как да се очаква да познават известни само на технически специалисти технологии като "whois" (информация за "домейн" - интернет-името на сайта) за да могат да намерят фирма или лице, стоящи зад него. И дори в такъв случай, при много сайтове информацията за името на сайта е на техническия изпълнител или поддържащ, а не на реалния му собственик.
  Анонимни са и сайтове, посочили само телефон, емейл или физиески адрес - отново, читателят не получава от това информация за личността или органзиацията зад сайта.
 • Ако сте собственик на сайт и го намерите обявен за анонимен тук - просто сложете името на фирмата или вашето име (ако сте физическо лице собственик) на сайта си в някоя от посочените по-горе примерни стандартни връзки и пишете до Красимир Гаджоков (gadjokov@gmail.com). Абсолютно никакви други условия няма един сайт от този проект да бъде сменен в неанонимен.

Неетични (обществено-вредни) медии

Второто издание на проекта от 15 декември 2017 добави допълнителна класификация по признаци (етикети) като "фалшиви новини", "клевети", "теории на конспирацията", "реч на омразата" и др. Класифицирането е по преценка на автора на проекта, но е максимално обективно, защото всеки "етикет" е връзка към конкретна публикация, демонстрираща основанието за класифицирането (с излючение на "анонимен" и "сензации"). Допълнително, основанието за класификация е поясненео понякога в бележката в страницата на конкретния сайт.

 • Причисляване като към категория за неетичност - дори ако медията е публикувала единични такива "новини" - е поради голямата обществена вреда: макар и да публикува и реални новини, такава медия злоупотребява когато по-късно подвежда вече спечеленото доверие на читателите с публикации в разрез с елементарните очаквания за обективност и етика.
 • Категорията "сензации" не се смята за неетичност. Към нея се причислява медия, която публикува твърде много преувеличения, или внушаващи сензация без основание заглавие (особено редовно на главната страница на сайта.)

Проблемът с Фейсбук

С огромната популярност на Фейсбук, много хора се информират за новините там. Нещо повече - масово наблюдаваме как много потребители на социалната мрежа дори не отварят новинарските сайтове от постингите и коментарите там: вместо това, те се информират само по заглавията на публикациите. Така те биват отново подвеждани от доказано неетични медии.
Това наложи да допълним функционалността на приставката: тя вече да предупреждава и в самия Фейсбук когато в постинг или коментар е посочена връзка към публикация в неетична медия.

Изключени от обхвата на проекта са:

 • уебсайтове на национални телевизионни канали или радиостанции
 • тясно специализирани в конкретна, несвързана с предимно с обществени-политически новини област - като здраве, медицина, спорт, изкуства, технологии, наука, окултност, пътешествия, забавления, хоби, необясними явления
 • лични блогове с изрично заявени собственици и автори
 • сайтове на държавни институции и техни подразделения
 • сайтове на фирми и организации и техните подразделения (освен ако публикуват обществени новини - тогава са включени)
 • "под"-сайтове на големи (национални) новинарски сайтове, ориентирани към конкретно населено място
Събирането на информация за собственост и анонимност на медиите е автоматично, но включва и ръчна проверка. Причисляването към категория за неетичност е изцяло с ръчна проверка и с максимално обективни усилия (виж по-горе).
Възможно е информацията за отделни сайтове или техни признаци да съдържа грешки - категорично неумишлени. Извинявам се предварително ако има сгрешена информация. При посочване на конкретни и обективно проверими грешки, ще отразявам поправките по най-бърз начин.

Благодарности на всички, които допринесоха за пълнотата на проекта с посочване на необхванати допреди издания:

 • На Константин Павлов (Комитата) за предоставяне на значителна част от първоначалния списък медии.
 • На Венелин Грозев, Капка Попова и Александър Кирилов, които периодично посочват нови, липсващи в проекта сайтове или обновена информация.
 • На Венци Кунев, който ме насочи към идеята за Фейсбук-кода на приставаката.


Проектът е реализиран изключително в обществена полза, изцяло по идея и изпълнение с доброволен и безвъзмезден труд в личното свободно време от Красимир Гаджоков.
Информацията от този сайт може да бъде ползвана свободно и безплатно при условия да бъде цитирани името на автора и уеб-адреса на този проект.

2016 - 2019 Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License